Illegale acties in Afghanistan en Irak 

Stiekem oorlog voeren

Vpro-programma stapelt bronnen, maar Defensie weet van niets.

Het onderzoeksprogramma Argos onthulde vandaag en afgelopen woensdag dat Nederlandse commando’s in 2002 illegaal buiten het Nederlandse mandaatgebied in Afghanistan opereerden.

Na 09/11 vielen de Amerikanen met ondersteuning van de Noordelijke Alliantie -een verbond van anti-Taliban strijdgroepen- Afghanistan binnen. In korte tijd werden de Taliban en Al Qaeda uit het noorden en westen van Afghanistan verdreven. De hoofdstad Kabul viel in handen van de coalitie. Het zuiden en oosten bleef echter het strijdtoneel tussen de coalitie en de Taliban. Onder de noemer Operatie Enduring Freedom vielen Afghaanse strijdgroepen en ‘special forces’ uit Amerika, Canada, Scandinavií« etc. begin 2002 de Taliban aan. Nederlandse ‘special forces’ mochten louter opereren in het kader van ISAF, de VN-vredesmissie, beperkt tot de hoofdstad Kabul. Ze kregen van het parlement geen toestemming om mee te doen met Operatie Enduring Freedom noch voor de operatie Anaconda in Oost-Afghanistan.

Argos onthult nu dat de Nederlandse special forces wel hebben meegedaan aan genoemde acties. De commando’s opereerden minimaal zes keer ver buiten Kabul, het ISAF-gebied. De acties van de Nederlandse ‘special forces’ waren er op gericht inlichtingen te verzamelen. Zo waren de commando’s van 17 t/m 20 juni 2002 boven de 4.000 meter, in de bergen van de provincie Pachman, actief.

Defensie heeft als commentaar dat het geen actie was binnen Enduring Freedom maar slechts een bergtraining van 104 commandocompagnie. Ook andere ISAF-troepen zouden die bergtraining hebben gevolgd. Later zou de ISAF-commandant deze trainingen buiten het toenmalige mandaatsgebied van 2002 hebben verboden.

Het bewijsmateriaal waar Argos over beschikt bestaat uit ondermeer foto’s van Nederlandse commando’s met hun Mercedes-jeeps buiten hun mandaatsgebied. Daar kwam nog een anonieme getuigenverklaring bij van een commando die zegt aan de acties te hebben meegedaan. Voorts wordt de aanwezigheid van Nederlandse commando’s buiten hun mandaatsgebied beschreven in een officií«le gevechtsrapportage van het Amerikaanse leger.

De regering denkt er anders over. Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, die
: “Argos zit er wel eens meer naast.” Minister Eimert van Middelkoop van Defensie: “Een canard.” Koenders stelde er als parlementslid nog kritische vragen over. Frank de Grave, destijds minister van Defensie, ontkende het

Het kan dat Den Haag onvoldoende informatie heeft over de commandoacties buiten het mandaatgebied. Argos rept van een ‘sheet’ van een flipover waarop zou staan dat Nederlandse commando’s tijdens een briefing bepaalde informatie moesten verzwijgen voor de bezoekende Defensie-minister, de VVD’er Frank de Grave.

Argos onthulde al eerder illegale deelname van Nederlandse strijdkrachten aan de oorlog in Irak, eveneens met Nederlandse commando’s die op Iraaks grondgebied verkenningen uitvoerden. Ze werkten samen met Deense ‘special forces’. Dat speelde zich af vlak voor de Brits/Amerikaanse inval. Er zouden toen ook niet gesanctioneerde fotovluchten zijn gemaakt door F16’s. De Nederlandse onderzeeboot Walrus die voor de kust van Irak opereerde zou – wederom tegen de wens van het parlement in – spionage-informatie hebben geleverd aan de Amerikanen en Britten.

Na de bezetting van Irak gebeurde er nog iets opmerkelijks. Net als de foto’s van Nederlandse commando’s met hun Mercedes-jeeps ver buiten hun mandaatsgebied in Afghanistan bestaat er ook een foto van een Mercedes-jeep in Fallujah. In Fallujah waren toen Amerikaanse mariniers en Iraakse regeringstroepen bezig met bloedige straatgevechten tegen soenitische strijdgroepen. In Irak waren de Nederlanders uitsluitend actief in het rustige zuiden van het land, in de provincie Al-Muthanna. Maar toch staat er op een in het weekblad Time gepubliceerde foto over de strijd om Fallujah een militaire Mercedes-jeep. Dat terwijl de Amerikanen en Iraakse regeringstroepen niet over een dergelijk voertuig beschikten. Wel echter de toen in Irak aanwezige Deense en Nederlandse troepen. Defensie ontkende destijds ook de eventuele aanwezigheid van Nederlandse ‘special forces’ in Fallujah.

De onthullingen van Argos over illegale Nederlandse commando-acties in Irak kwamen o.a. van een Deense bron. Ook voor de onthullingen over Afghanistan lijkt Argos-onderzoeksjournalist Huub Jaspers (foto) gebruik te hebben gemaakt van deze bron. Niemand binnen de redactie van Argos behalve Jaspers kent deze ‘deep throat’, zegt Argos desgevraagd.

  • Reacties

  • Phillies | 24/10/07 om 17:49

    VPRO is wederom goed bezig!!!

    Laat dat Kabinet maar knallen!!!

  • Jungle Rock | 24/10/07 om 19:58

    Het is een vreselijk trieste zaak dat we ons zo laten voorliegen.

  • Huub Jaspers, Argos | 01/11/07 om 21:45

    Het gaat niet om één bron. Er zijn een hele reeks bronnen voor dit verhaal, waar lang aan is gewerkt. Zoals in de Argos-uitzendingen te horen is, zaten meerdere van onze bronnen in 2002 onder ISAF-vlag in Afghanistan, o.m. bij het detachement van het Korps Commandotroepen. Maar er waren ook andere bronnen en daarnaast allerlei documenten en foto’s.

    Met vriendelijke groeten
    Huub Jaspers

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen