Serie Laura H.

De vraag of ze de waarheid al dan niet sprak komt in de tv-serie onvoldoende tot uiting.

Gelezen: NRC, 4 september 2024

Een mythomaan is een persoon die zo veel fantaseert dat het zicht tussen realiteit en verzinsels vervaagt. Was daarvan sprake bij Laura H. bij terugkeer uit het kalifaat, of sprak ze de waarheid of bewust niet, uit verdediging?

Thoms Rueb schreef een goed boek over deze jonge Nederlands-Surinaamse vrouw, Laura H., die als 19-jarige met haar man Ibrahim en twee kinderen in 2015 naar het kalifaat in Syrië vertrok om te strijden voor IS.

In een uitstekende recensie zegt Wilfred Takken van NRC: “Een serie hoeft natuurlijk geen hoofdpersoon van onbesproken gedrag te hebben. Enige tegenstrijdigheid is juist interessant. De serie van Kadir Ferati Balci en Flynn von Kleist is een spannende, gevoelvolle thriller met mooie hoofdrollen van Zoë Love Smith en Mike Reus. Maar de titel en de disclaimer „gebaseerd op waargebeurde feiten” schept wel aanvullende verplichtingen.

De makers gaan klakkeloos mee in Laura’s verhaal terwijl daar allerlei vraagtekens bij te zetten zijn; over haar redenen om zich bij IS aan te sluiten, over haar wonderbaarlijke ontsnapping, over haar gewoonte om te liegen.

Hoe kan het dat ze vooraf bijvoorbeeld de onthoofdingsvideo’s van IS heeft genegeerd? Of juichte ze die toe? Politiek en religie komen nauwelijks aan bod in de serie. Ook de onnoemelijke gruweldaden van IS blijven buiten beeld. Laura vindt dat ze niets heeft misdaan, dat ze slachtoffer is. „Iedereen denkt dat ik een terrorist ben” zegt ze verongelijkt.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen