De Telegraaf en mevrouw Van der Graaf
‘Hartverscheurend’
“Nooit de bedoeling geweest om misbruik te maken.”
De ‘Hoofdredactie De Telegraaf’ op de vóórpagina van de krant op zaterdag 15 mei 2010:
“Het Telegraafverslag over de situatie van Ruben, de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli, heeft gisteren tot veel vragen van onze lezers geleid. De hoofdredactie van De Telegraaf benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest om misbruik te maken van de verschrikkelijke situatie waarin Ruben verkeert.
In de afgelopen dagen heeft onze redactie geprobeerd om zo goed mogelijk verslag te doen van de ramp. Daarom is vele malen contact gelegd met het ziekenhuis waarin Ruben verblijft.
Tijdens één van die contacten heeft een arts onverwacht de telefoon aan Ruben overhandigd waarna een kort gesprek ontstond. In dat korte onverwachte gesprek dat is gevoerd tussen onze verslaggeefster en Ruben zijn het vliegtuigongeluk en de fatale afloop daarvan voor zijn ouders en zijn broer niet ter sprake gekomen.
De hoofdredactie betreurt het als bij lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld. In de berichtgeving over de ramp is gepoogd zowel de belangen van slachtoffers als van nabestaanden te beschermen. Zo zijn onder meer sommige beschikbare privéfoto’s – ook van andere getroffen families – niet afgedrukt.
De hoofdredactie heeft besloten om op gepaste wijze van het gesprek verslag te doen in de krant en op de website, omdat Ruben een symbool van hoop vormt in deze enorme tragedie.
De hoofdredactie respecteert de oproep van het kabinet om terughoudendheid te betrachten in de contacten met nabestaanden.”
Naar aanleiding van een dag eerder
“Ruben wil ’gewoon doorgaan’
Arts geeft mobieltje aan patií«ntje
door Jolande van der Graaf
AMSTERDAM/TRIPOLI, vrijdag – De Tilburgse jongen Ruben * (9), die de vliegramp in Libií« als enige overleefde, stond gisterochtend in een kortstondig en hartverscheurend telefoongesprek vanuit zijn ziekenhuisbed De Telegraaf te woord.
…Bij het horen van zijn naam en de woorden ’Hallo Ruben, kun je me horen?’ reageerde de jongen aanvankelijk emotioneel. Toen Ruben begreep dat hij geen familie aan de telefoon had, werd hij kalmer.”
*) Achternaam verwijderd
Op Twitter werd @Telegraafboycot geopend. Het kreeg in 6 uur tijd meer dan 5.000 volgers maar is door Telegraaf verwijderd. Als reactie daarop werd een soortgelijke account opgericht, @boycottelegraaf . De laatste heeft weer plaatsgemaakt voor het originele @Telegraafboycot: heden, zondagmorgen, bijna 6.500 volgers.
De hashtag #telegraafboycot bleef in de lucht, een continue stroom tweets van mensen die zich storen aan het interview.
Er is een BoycotTelegraaf pagina op Facebook met nu ruim 500 aanhangers.
Zelfs lezers van Telegraaf-zuster GeenStijl spuwden hun gal en riepen op tot opzeggen van abonnementen.
Peter Olsthoorn | 16-05-10 10:37
Reacties
Corne | 16/05/10 om 16:53
Wat me blijft storen is dat ze praten over een gevoel en totaal niet zeggen, “we hadden dit niet moeten doen, het spijt ons, we hadden gedacht dat u het zou kunnen waarderen, dit bleek niet t geval te zijn, onze oprechte excuses hiervoor”
Henk | 18/05/10 om 06:37
Ik vond ’t een beetje flauw allemaal. Heel nederland wil weten hoe ’t met Ruben gaat. Als iemand de kans krijgt om ’t te vragen, valt heel nederland er overheen.
Maar iedereen zou, als ie de kans kreeg, gevraagd hebben hoe ’t met ruben ging.