Schrijf maar over, jongens en meisjes
Wilders, de neger van Venlo
Jongeman zet pers te kijk met ‘journalistieke fictie’
Gelezen: Goudse stemmen
Hoe word je een held op Leugens.nl? Leer het van Roy van den Burg. Hij is tekstschrijver van het Amsterdamse internetbedrijf Entopic, staat op LinkedIn en twittert onder eigen naam. Van den Burg gaf de journalistiek het nakijken met verzinsels die in drie stappen klakkeloos werden overgenomen.
Op weblog de verwarde man schreef hij Geert Wilders was de Neger van Venlo: “Geert Wilders werd op school de Neger van Venlo genoemd. Dat bevestigen verschillende bronnen uit het verleden van de politicus. De geblondeerde Limburger zou zijn bijnaam te danken hebben aan zijn Indische afkomst.”
Gefundenes Fressen voor ondermeer GeenStijl
Het AD dat er met een stukje van ‘AK’ flink mee uitpakte:
Dat was reden voor een boze reactie van monsieur Ephimenco, columnist van Trouw: “Het is volkomen legitiem om Wilders wegens zijn ideeí«n politiek te willen bestrijden maar laat alsjeblieft zijn al dan niet verzonnen jeugdtrauma’s er buiten. Politiek is vuil en vunzig, zei Pechtold ooit. Maar afhankelijk van de persoon en de nabijheid van verkiezingen, kan politiek ook goor en weerzinwekkend zijn.”
Het verscheen ook bij Tageszeitung, een Duitse krant, op het weblog over Nederland van opgewonden standjes Falk Madeja en Thomas Hoeps.
Letterlijke overname, citaten en links volgden op Maroc.nl, op Fok.nl, op Sargasso en tientallen minder bekende weblogs
De Verwarde Man publiceerde vervolgens Bedankt Iedereen, ondertekend door ‘Jeroen van der Steege, leerkracht van groep 8’: “De verwarde man stopt ermee. Deze weblog was opgezet door groep 8 van basisschool De Carrousel in Gouda, in het kader van het Grote School Project. Dit jaar was het thema ”˜Media’. Met de weblog De verwarde man wilden we de werking en de invloed van nieuwe media onderzoeken. Het project is nu ten einde.”
Ook dat werd vlot overgenomen, ondermeer door GeenStijl en weer een serie web logs die al dan niet sportief ‘rectificeerden.
Tenslotte verscheen Verwarde man komt uit de kast. Als Philip Stekelenburg (ook op Twitter en LinkedIn gaf hij toe De Verwarde Man fictie was, evenals zijn uitingen.
Maar ook tweedejaars student journalistiek Philips Stekenburg en het ‘interview met Trajectum'(“We ontmoeten Philip in faculteitscafé Stef’s.”) ontsproot aan de rijke fantasie van Roy van den Burg. Hij kwam niet in Trajectum, wel een orgaan van de School voor de Journalistiek.
Van den Burg publiceerde als Stekelenburg op de vaksite voor journalisten, Villamedia het artikel ‘Oude media moeten journalistiek blijven bedrijven’. De redactie verwijderde dit na twijfel over de identiteit van de schrijver. Maar de inhoud blijft ertoe doen.
Het artikel staat nog op het weblog van de slimme jongeman: “Ik voorspel daarom dat de lezer meningenmoe gaat worden. Dat grote interactieve massagesprek via blogs, comments en twitter is nu nog wel leuk. Maar uiteindelijk wil de lezer weten hoe het zit. En dan kun je als ”˜oud medium’ het verschil maken.”
Van den Burg voelt zich thuis aan de randen van de journalistiek; zie ook de mijmering van neger Wilders.
Peter Olsthoorn | 24-05-10 11:33
Reacties
Earnhardt | 01/10/11 om 21:39
A woderfnul job. Super helpful information.
Frank Geels | 06/06/14 om 12:07
Geen neger van Venlo, maar Geert werd wel gepest. Ik zat 3 jaar bij hem in de klas.