Trouw legt open zenuw van privacy bloot 

Veilige communicatie in de zorg

Maar niet heus. Adressen uit databank verwijderd na publicatie.

Gelezen: Trouw

Vecozo staat voor
Het gaat om de databank van de Vecozo (Veilige Communicatie in de Zorg), gevestigd in Tilburg.

“Vecozo is hét internetportaal voor veilige communicatie in de zorg. Beveiliging, snelheid, betrouwbaarheid en gebruikersgemak staan bij Vecozo voorop.”

Maar niet de privacy van verzekerden. Trouw onthulde dat de 77.000 zorgverleners toegang hadden tot adresgegevens en telefoonnummers. Het systeem bundelt de verzekeringsdata van vrijwel alle verzekeraars. Zorgverleners (waaronder artsen, opticiens en taxichauffeurs) hebben toegang tot Vecozo. Ze kunnen de data controleren voor hun declaraties.

In een demonstratie aan de krant kwamen eenvoudig de vertrouwelijke gegevens boven tafel van bekende Nederlanders. Roept u maar.

Vecozo reageerde met twee mededelingen:
1. Trouw vermeldde onjuist dat de databank ook telefoonnummers bevat;
2. Als verzekerden, zoals BN’ers, kunnen hun verzekeraar vragen om niet onder hun eigen naam en/of adres geregistreerd te worden. Dan komen deze data niet in de databank van Vecozo.

Het eerste verweer was waar, Trouw berichtte onterecht dat er telefoonnummers in stonden. Het tweede verweer klopt in de praktijk nauwelijks. In een vervolgartikel in Trouw:

Voor deze service om adresdata te anonimiseren is niets geregeld; geen informatie of uitleg noch een formulier, website of telefoonnummer om dit te regelen. “Er wordt heel weinig gebruik van gemaakt en we stimuleren het inderdaad niet”, aldus de woordvoerster van een niet genoemde verzekeraar.

Het privacygevaar is groot daar er veel meer in de databank staat dan nodig en goed is; er brede toegang voor velen is, met beperkte beveiliging. Het is echter niet mogelijk om in één keer de databank te lichten.

Wel is snuffelen in data mogelijk, maar dat zou volgens de woordvoerder van Vecozo direct opvallen en tot onderzoek leiden. Nog nimmer is er ergens een klacht geuit over privacyschending met het systeem, zei hij ook. Het is dus een veilig systeem, vindt Vecozo.

Maar dat het zo veilig is, is niet waar. Vecozo logenstraft de eigen beweringen daarover met een daad die er niet om liegt. Ze deelt nu mee op de site:

“Aan alle zorgverleners: tijdelijk geen adresgegevens beschikbaar”¦Tijdelijk zijn tot nadere berichtgeving geen adresgegevens beschikbaar bij het raadplegen van verzekeringsgegevens. Wij vragen hiervoor uw begrip.”

Privacywaakhond CBP onderzoekt de zaak.

  • Reacties

  • E.v.Veen | 01/01/08 om 14:16

    Ik maak al 4 jaar gebruik van Vecozo, tot mijn volle tevredenheid. Als fysiotherapeut kan ik gemakkelijk alle gegevens importeren in mijn praktijkprogramma. Indien je, zoals voorheen, alles moest overtypen van een oud ziekenfondspasje en je typte iets verkeerd dan kreeg je onherroepelijk een afwijzing van de declaratie waarna je moest gaan speuren naar je fout, herstellen, opnieuw declareren. Vecozo scheelt mij uren werk per maand! Een uitstekend initiatief van de zorgverzekeraars tegen de bureaucratie en het vele papierwerk.

    Het is inderdaad zo dat ik kan kijken hoe mijn buren verzekerd zijn, wat hun geboortedatum is en op welk huisnummer ze wonen. Ik kan geen telefoonnummer zien.

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen