Meer verdenkingen van grootscheepse fraude
Wij waken over uw Philips-pensioen
Invallen en aanhoudingen breiden uit naar Den Haag en Amsterdam.
Het gaat om het Philips Real Estate Investment Management (Preim), een dochter van Philips Electronics Nederland die voor het Philips pensioenfonds de beleggingen in onroerend goed doet. Het openbaar ministerie verdenkt directeuren van malversaties. Ze zouden zich verrijkt hebben met tientallen miljoenen euro’s. . Personen in hun netwerken zijn ook verdacht.
Het OM deed op op 54 plaatsen, bedrijfspanden en woningen doorzoekingen en verrichte 15 aanhoudingen.
Volgens het laatste jaarverslag belegt het Philips Pensioenfonds ruim 1 miljard euro in ‘direct onroerend goed’. Dat had een rendement van 11,9 procent in 2006. Onder het marktgemiddelde terwijl andere investeringen het juist beter deden dan het gemiddelde. In 2006 verkocht Philips voor 400 miljoen aan onroerend goed, veel meer dan ze kocht. Phiips begon al aan intern onderzoek naar mogelijke malversaties.
Personen:
- Volgens NRC is Will F., directeur van Preim tot begin dit jaar, de hoofdverdachte. Zijn opvolger Robert L., voorheen tweede man, is ook aangehouden;
- De ‘vastgoedfamilie’ van Kees Rijsterborgh in Amstelveen, met schoonzoon Michiel F.
- Harry Hilders van Urban Interest in Den Haag, volgens de Volkskrant de snelste stijger in de Quote 500. Vader Harry Hilders stond bekend als de ‘krottenkoning van Den Haag’.
- Hans van T. (foto) van projectontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk, vanwege verdenking van de verkoop van gebouw Amsterdam Symphony aan de Zuidas in Amsterdam aan Preim voor een te hoge prijs, aldus de Volkskrant. Van T. werkt voor de gemeente Amsterdam.
- Jan van V., tot 2001 algemeen directeur directeur van Bouwfonds Vastgoed en nu zelfstandig onroerend goed-agent.
Peter Olsthoorn | 16-11-07 09:16
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen