Onthulling uit Britse archieven
Budget voor Bernhard
Nog meer kwaad van de prins, en Nederland zwijgt weer.
Gelezen: Guardian
Omkoping. Het meest ophef veroorzakende schandaal in Nederland was dat rondom prins Bernhard in 1976. Toen werd bekend werd dat de prins steekpenningen met een totale waarde van 1,1 miljoen gulden had aangenomen. De omkoper: de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed.
Dat eerste schandaal kostte bijna de kop van Bernhard. Hij verdween niet achter de tralies omdat koningin Juliana dreigde af te treden. Na Lockheed was er nimmer meer corruptieonderzoek naar Bernhard. Ondanks de tegeklijkertijd onthulde omkoping door concurrent Northrop.
Maar nu is er een opmerkelijke brief uit de Britse Defensie-archieven. Deze kwam naar buiten in het grote onderzoek door de Britse krant The Guardian naar omvangrijke corruptie van Europa’s grootste wapenfabrikant, het Britse BAE. BAE zou ondermeer een miljard Britse ponden hebben betaald aan de Saoedische Prins Bandar.
In de achtergronden van deze smeergeldaffaire dook ook een omkopingszaak op rond de Britse wapenhandelaar Ray Brown. Die vertegenwoordigde in de jaren de Britse wapenindustrie in het buitenland.
In een brief van hem wordt gerept over een “invloedrijke persoon in Nederlandse regeringskringen die bekend bij ons is en bereid is ons te assisteren bij het promoten van interesse in de tank”.
Waar gaat het om? In 1967 wil de Nederlandse regering haar verouderde tanks vervangen. Een kandidaat was de Britse Chieftain. In de brief staat dat de persoon – die niet met name wordt genoemd – 50.000 Britse ponden krijgt als Nederland minstens 400 Chieftain-tanks – 40 tot 50 miljoen Britse pond- koopt.
Op de brief met briefhoofd Ministry of Defence is met de hand bijgeschreven “Bernhardt?”.
The Guardian kon niet meer achterhalen wie de naam van Prins Bernhard toevoegde aan de brief over de om te kopen invloedrijke Nederlander.
De prins was in die tijd inspecteur-generaal van het Nederlandse leger. In 1976 ten tijde van het Lockheed-schandaal zou een directeur van Lockheed over Prins Bernhard zeggen: “Het was algemeen bekend dat de prins om te kopen was.”
Of Bernhard de 50.000 Britse ponden aan steekpenningen heeft ontvangen is twijfelachtig. Nederland koos immers voor de Duitse Leopard-tank. Omkoping door de producent hiervan is nooit onderzocht.
Merkwaardig genoeg kreeg de suggestieve onthullingen van de Britse krant The Guardian over Prins Bernhard nagenoeg geen aandacht in de Nederlandse pers.
Of merkwaardig? De Nederlandse pers heeft een traditie hoog te houden in het afschermen van bittere feiten omtrent het Koningshuis.
Overigens geen verrassing: de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had geen commentaar.
*) Begin november verschijnt het boek ‘Bernhardgate’ met nieuwe details over het schaduwleven van prins Bernhard, geschreven door Ton Biesemaat, die meewerkte aan bovenstaand artikel.
Ton Biesemaat | 07-10-07 10:34
Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.
Omgangsvormen